Vakwerk MTS staat in Cobouw!

nieuws
Van boekhouder tot bouwkundige: nieuwe opleiding voor meer personeel in de bouw

Belastingadviseurs, bejaardenverzorgers en verzekeringsmedewerkers helpen aan een baan in de bouw. Bureau Vakwerk heeft er onlangs een nieuwe opleiding voor opgericht: Vakwerk MTS.

Het gaat om een verkorte MBO-opleiding van twee jaar, waar mensen die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt of die hun baan hebben verloren, worden opgeleid tot Bouwkundige. “Leerlingen krijgen gewoon dezelfde lessen als de bestaande MBO-opleiding tot Bouwkundige, alleen missen ze lessen als Engels, Nederlands en rekenen”, legt initiatiefnemer Arjen Streefkerk uit. “De studenten die wij opleiden hebben dat namelijk allemaal al gehad, ze hebben allemaal een MBO- of HBO- opleiding afgerond.”

‘Ze weten hoe het is om te werken’

Bovendien lopen de leerlingen geen stage, wat gebruikelijk is bij de opleiding Bouwkundige niveau 4, maar zijn ze vier dagen in de week aan het werk bij een aannemer en gaan een dag naar school. Op die manier leren ze het vak een stuk sneller en kon de vierjarige opleiding in twee jaar gestopt worden, stelt Streefkerk. “Je leert het vak toch het beste in de praktijk. Ook zijn de leerlingen een stuk gemotiveerder dan jongeren die direct van het vmbo komen. Ze weten hoe het is om te werken. Dat maakt dat ze vaak direct aan de slag kunnen bij een bedrijf.”
De opleiding moet een bijdrage gaan leveren aan het personeelstekort in de bouw. Streefkerk is er namelijk van overtuigd dat er genoeg potentieel is aan mensen die best in de bouw willen werken, maar er nooit echt mee in aanraking zijn gekomen. Niet voor niets heeft hij honderden aanmeldingen gekregen.

‘Oudere leerlingen kiezen sneller voor de bouw’

“Jongeren die nog op het middelbaar onderwijs zitten, kiezen hun opleiding op gevoel. Of doen wat hun ouders ook hebben gedaan. Dan kiezen ze minder vaak voor de bouw. Maar als je wat ouder wordt en het duidelijker is dat er heel veel mogelijkheden zijn de bouw, wordt die keuze makkelijker.”
Als voorbeeld geeft Streefkerk een man die nu in de eerste lichting van de opleiding zit. Hij is ooit boekhouder geworden omdat zijn vader het wilde, maar kon er geen werk in vinden. “Calculator in de bouw ligt heel dichtbij zijn oorspronkelijke vakgebied. Dat past perfect bij hem.”

De leerlingen werken vier dagen bij een bedrijf en gaan een dag in de week naar school.
Vakwerk MTS biedt de leerlingen een werkgarantie: ze krijgen voor twee jaar een contract bij Bureau Vakwerk. Na deze twee jaar treden de mensen direct in dienst bij het bedrijf waar ze hun opleiding hebben gevolgd. Maar om op het leertraject te komen, moeten geïnteresseerden wel eerst door een streng selectieproces heen.

‘We hoeven niet iedereen aan te nemen’

“Ze moeten een sollicitatiebrief sturen, moeten een paar keer op gesprek komen en we testen of ze wel geschikt zijn of niet. De procedure is een stuk strenger dan een gewone sollicitatieprocedure. Dit doen we om uitval zo veel mogelijk te beperken. Bij een gewone MBO-opleiding is het verplicht iedereen die zich aanmeldt en de juiste papieren heeft, toe te laten. Ook als je al weet dat die persoon niet geschikt is. Wij leiden alleen mensen op waar we echt potentie in zien. Dat maakt echt een groot verschil.”

Meer opleidingsinitiatieven
Vakwerk MTS is niet de enige nieuwe opleiding is de bouw. Omdat het personeelstekort steeds groter wordt, schieten diverse initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Bedrijven die zelf metselaars gaan opleiden, statushouders die worden opgeleid. Er wordt zoveel mogelijk gedaan om het personeelstekort het hoofd te bieden. Toch blijft het personeelstekort een groot probleem: eind 2017 stonden er totaal 14.200 vacatures open. Dat becijferde het EIB onlangs op basis van gegevens van het CBS. Per duizend banen zijn er 46 vacatures.

 

Bron: Cobouw

Comments are closed.