Naar archief
headerimg5

Bouw wacht keihard gevecht om personeel

Het Economisch Bureau van ABN Amro waarschuwt andermaal voor een dreigend tekort aan vakmensen in de bouw. Als de sector niet snel verjongt, zal er volgens de economen onherroepelijk een gevecht om het schaarse personeel losbarsten.
De grote vraag is of er voldoende handjes zijn
De aantrekkende woningmarkt is niet alleen maar goed nieuws voor de bouw. Meer werk is, na jaren van crisis, voor de meeste bouwbedrijven van harte welkom. Maar de grote vraag is of er voldoende handjes zijn om het werk uit te voeren.
Volgens sectoreconomen Madeline Buijs en Petran van Heel van ABN Amro wijst alles er op dat die vraag met ‘nee’ moet worden beantwoord. Alleen al de vergrijzing van de bouwpopulatie stelt de bouw voor grote problemen, stellen zij.
Tussen 2009 en 2015 daalde het aantal werknemers tussen 15 en 25 jaar met 45 procent, terwijl het aandeel 55-plussers steeg van 16 naar 20 procent. Verwachting is dat over tien jaar 18 procent van de huidige werknemers de 65 is gepasseerd. Over twintig jaar zelfs 45 procent.
“Gezien de verwachte groei van de bouwproductie – vooral in de woningbouw en duurzame renovatie – zijn op korte termijn meer werknemers nodig”, waarschuwen Buijs en Van Heel.
In 2017 mogelijk 15 procent meer banen
Zij  verwachten dat het aantal banen in 2017 wel eens met 15 procent kan stijgen. Daarbij wijzen ze op de toegevoegde waarde per baan, die momenteel hoger ligt dan voor de crisis. Het bewijs dat werknemers momenteel heel veel werk moeten verzetten.
“Zakt de toegevoegde waarde terug naar het niveau van 2008 dan leidt dat dit jaar al tot een stijging van het aantal banen met 15 procent. Dit geeft aan dat de bouwsector dringend personeel nodig heeft om aan de groei van de productie te kunnen voldoen. De vraag is waar zij op de korte termijn dit personeel vandaan kan halen, nu er minder jongeren een bouwopleiding volgen. De kans is groot dat bouwbedrijven personeel van de concurrent proberen los te weken.”
En dus dreigt een gevecht tussen bouwondernemingen om de beschikbare mensen. Het simpele advies van Buijs en Van Heel aan bouwers: leidt nieuwe medewerkers op. En leid vooral jongeren op.
Sector moet ook ‘andere’ werknemers aantrekken
Omdat de economen van ABN Amro verwachten dat de bouw komende jaren een slag zal maken op gebied van industrialisering en digitalisering, doen bouwers er bovendien verstandig aan ‘andere’ werknemers aan te trekken en op te leiden.

 

Werken met prefab, robots en 3D-printers vraagt om andere vaardigheden

Door de industrialisering zullen steeds meer bouwwerkzaamheden geautomatiseerd in fabrieken plaatsvinden in plaats van door vakmensen op de bouwplaats. Digitalisering speelt ook een steeds grotere rol in het bouwproces. Nieuwe technologie – zoals het Internet of Things, drones en 3D-printen – doen hun intrede. In dit segment zal hierdoor steeds minder behoefte zijn aan gespecialiseerde vakmensen.”
Ook zullen werknemers in de bouw beter moeten gaan samenwerken, zich flexibeler moeten gaan opstellen en met complexe installaties en IT-processen kunnen omgaan.
“Het werken met prefab, robots en 3D-printers vraagt om andere vaardigheden dan traditionele bouwers en installateurs gewend zijn. Ook denken we dat meer hoger opgeleiden nodig zijn om zulke IT-gerelateerde taken op zich te nemen. Veel functies bestaan nu nog niet, maar zullen er binnen vijf jaar wel zijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

×