Naar archief
headerimg5

Bouwsector gaat beter

De bouwsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een flinke omzetstijging gegenereerd. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met de eerste drie maanden van 2015 was de toename 5,5%. Ook voor het komende kwartaal zijn bouwondernemers zeer positief gestemd.

De bouwomzet groeit al anderhalf jaar en hoewel het vertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal van 2016 iets lager uitvalt dan in het vorige, verwachten de meeste bouwondernemers ook voor de komende tijd een stijging van de omzet. Wel gingen in het eerste kwartaal opnieuw zo’n duizend banen verloren. In het vierde kwartaal van 2015 leek juist een einde te komen aan de dalende tendens. Gecorrigeerd voor het seizoen waren er in het eerste kwartaal 502.000 banen.

Kleine bedrijven, met minder dan 10 werkzame personen, boekten de grootste omzetstijging: gemiddeld 7%. Bij middelgrote (10 tot 100 werkzame personen) en grote bedrijven was de omzetgroei respectievelijk 6,2% en 4,1%.

Burgerlijke en utiliteitsbouw profiteert van opleving woningmarkt

Gekeken naar de drie belangrijkste sectoren haalde de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) de grootste omzetgroei (8,0%). Deze bedrijven profiteren van de opleving van de woningmarkt. Sinds het laatste kwartaal van 2014 is de omzet onafgebroken aan het stijgen. In de sector gespecialiseerde bouwbedrijven was de omzetstijging 6,6%. Installatiebedrijven, de grootste deelbranche, boekten in het eerste kwartaal 5,3% omzetgroei. Koplopers waren de afwerkingsbedrijven, zoals schilders, met 8,7%.

Vertrouwen bouwondernemers groot

Al anderhalf jaar overheerst in de bouwsector het optimisme. Het vertrouwen van bouwondernemers bereikte in het begin van dit jaar het hoogste niveau sinds de start van de vertrouwensmeting in 2008. In het tweede kwartaal komt de stemmingsindicator voor de bouw weliswaar iets lager uit, maar deze staat nog steeds op een hoog niveau. Zo verwachten bouwondernemers een groei in personeel en zien zij ruimte voor tariefstijgingen.

In de pijplijn

De voortekenen voor de komende tijd zijn gunstig. De waarde van de opdrachten voor architecten, het voorland van de bouw, loopt op. Voor het eerst sinds 2007 steeg die waarde in de sector utiliteitsbouw (kantoren, ziekenhuizen, scholen) en wel met 3,1%. Ook de waarde van opdrachten in de woningbouw steeg, zij het minder dan in 2014 (respectievelijk 21,5% en 40%).

Omzet grond-, weg- en waterbouw blijft dalen

In de sector grond-, weg- en waterbouw (GWW) blijft de omzet dalen. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een daling van 2,2%. Over heel 2015 ging de omzet al met ruim 1% omlaag. Binnen de sector groeide wel de omzet van de deelbranche (spoor)wegen en tunnelbouwers in het eerste kwartaal met 4,3%. Ook de kabel- en buizenleggers zagen hun omzet stijgen (5,9%).

Bron: FD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

×