Naar archief
headerimg5

Daling aantal faillissementen bouwnijverheid zet door

In de eerste negen maanden van 2014 zijn in de bedrijfstak bouwnijverheid in totaal 766 bedrijven failliet gegaan. Daarmee lag het aantal uitgesproken faillissementen 42 procent lager in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Toen gingen nog ruim 1.300 berdrijven in de bedrijfstak failliet, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Weliswaar gingen er in september meer bedrijven failliet dan een maand eerder, maar op jaarbasis gezien houdt de dalende tendens aan. De top werd precies een jaar eerder bereikt. In de periode oktober 2012 t/m september 2013 gingen 1.699 bedrijven in de bouwnijverheid failliet. In de daaropvolgende 12 maanden moesten 1.061 bedrijven de poorten sluiten.

Het CBS onderscheidt faillissementen van natuurlijke personen met eenmanszaak en van bedrijven. Zoals in de grafiek valt af te lezen, valt de daling van het aantal faillissementen voornamelijk toe te schrijven aan bedrijven. Hiertoe worden de volgende rechtspersoonlijkheden gerekend: besloten vennootschap, naamloze vennootschap, stichting, vereniging, limited of andere buitenlandse rechtspersoon, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap en maatschap. Van het totaal aantal faillissementen in de bedrijfstak (1.061) komt grofweg driekwart voor rekening van de bedrijven.

Het resterende kwart van de faillissementen betreft natuurlijke personen met een eenmanszaak. Het gaat hier om bedrijven met een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid met één natuurlijke persoon als eigenaar van het bedrijf. Deze eigenaar is volledig aansprakelijk voor alle bedrijfshandelingen en vermogensaangelegenheden. Er is geen onderscheid tussen bedrijfs- en privébezittingen. Zaakschuldeisers kunnen zich verhalen op privébezittingen en privéschuldeisers kunnen zich op de bezittingen van het bedrijf verhalen. Er kunnen meerdere personen werken in de eenmanszaak; de eigenaar kan personeel in dienst hebben.

Bezien we het totaal aantal faillissementen naar sector, dan blijkt dat ruim de helft (52 procent) van eerder genoemde 1.061 faillissementen voor rekening van de gespecialiseerde bouw (sloop- en grondwerk, bouwinstallatie, schilders, stukadoors, overige gespecialiseerde bouw) komt. Projectontwikkelaars en algemene b&u-bedrijven zijn goed voor 42 procent van de faillissementen en het resterende deel (iets meer dan 6 procent) valt in de infra-sector.

 

Bron: Bouwend Nederland

Door Wim Schreurs , 16 oktober 2014

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

×