Exploitant luxe zorgflats aast op Amsterdamse ziekenhuizen

Domus Magnus, exploitant van luxe verzorgingshuizen, verwacht komend jaar ten minste vier nieuwe vestigingen erbij te hebben.

Het zorgbedrijf gaat in Amsterdam en Midden-Nederland fors uitbreiden, zegt algemeen directeur Erwin Miedema in een gesprek met deze krant. Met de verwachte aankopen is een investering gemoeid van tientallen miljoenen.

Fors investeren

Op dit moment exploiteert Domus Magnus een zestal luxe zorgflats in monumentale panden. Vooral in Amsterdam blijkt er veel meer vraag te zijn dan aanbod van het woon- en zorgconcept in historische panden. Ondernemer Miedema (39) heeft het oog onder meer laten vallen op twee voormalige ziekenhuizen die al enige tijd te koop staan: het voormalige OLVG aan de Prinsengracht en de Valeriuskliniek. ‘We maken een zeer goede kans’, zegt hij.

Alleen al in het geval van het OLVG gaat het om tachtig zorgflats. Domus Magnus heeft een bod neergelegd bij de eigenaren en is bereid fors te investeren in de voormalige ziekenhuizen.

Een kapitaalkrachtige partner

Het bedrijf opende vorig jaar een eerste zorghuis in Amsterdam: de Uylenburgh in de Jordaan. Ook elders in het land gaat de particuliere zorginstelling nieuwe verzorgingshuizen verwerven. Er ligt een bod op twee bestaande instellingen in het midden van het land en in Gouda is Domus Magnus exclusief in gesprek met de eigenaar van het Sint Jozefziekenhuis over de aankoop van het gebouw.

Domus Magnus beschikt over een kapitaalkrachtige partner: Navitas Capital. Het investeringsvehikel van textielfamilie Zeeman trekt al sinds 2008 op met zorg­ondernemer Miedema, die Domus Magnus in 2004 startte. Navitas houdt 50% van de aandelen, de oprichter houdt de overige stukken. De twee grootaandeelhouders staken al tientallen miljoenen in de aankoop, de renovatie en de exploitatie van de verzorgingshuizen.

Jaaromzet van € 16 mln

Het bedrijf mikt op welgestelde ouderen die in een luxe woonzorgvoorziening verzorgd willen worden door een professionele staf. De oudere betaalt gemiddeld € 4000 per maand voor een appartement en de bijbehorende service. De zorg wordt daarnaast gedeclareerd via de AWBZ en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Domus Magnus verzorgt 175 oudere cliënten. De verzorgingshuizen staan in onder meer Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam en zijn momenteel voor 90% bezet. De zorginstelling heeft 275 medewerkers in vaste dienst en zet dit jaar naar verwachting € 16 mln om. Met de geplande aankopen zal het aantal zorgflats in beheer verdubbelen. Nieuw is dat Miedema met enkele zorgverzekeraars contracten heeft gesloten over korte opname van cliënten in de zorgflats.

Begonnen in Brummen

Voor de financiering van de beoogde aankopen in Amsterdam en elders heeft Miedema twee mogelijkheden: de aankoop, projectontwikkeling en het vastgoed in eigen hand te houden of alleen de projectontwikkeling te doen, het pand verkopen en het vervolgens terughuren van een vastgoedbelegger.

Miedema, een voormalig consultant van McKinsey, begon ooit in Brummen waar hij met € 4 mln geleend geld de villa Klein Engelenburg kocht en ombouwde tot een luxe zorginstelling.

Personeel nodig

Als de plannen doorgang vinden, heeft Domus Magnus komend jaar veel personeel nodig. Miedema maakt zich daar geen zorgen over. ‘We hadden laatst een vacature voor een huismeester. Vijfhonderd reacties. En we zochten eerder ook een locatiemanager. Honderd reacties!’

Bron:

http://fd.nl/ondernemen/896322-1311/exploitant-luxe-zorgflats-aast-op-amsterdamse-ziekenhuizen