Naar archief
headerimg5

Nederland heeft meer vaklui nodig

Als Nederland zijn concurrentiepositie niet wil verliezen, dan moet het tekort aan vakmensen worden verminderd. Met name in technische en verwante beroepen zijn meer specialisten nodig. ‘Nederland heeft meer vaklui nodig’ 

Dat stelt de Europese Commissie donderdag in haar nieuwe jaarlijkse rapport over het concurrentievermogen van Nederland en de andere EU-lidstaten. Volgens Brussel is het ook nodig dat het midden- en kleinbedrijf weer makkelijker kan lenen om te investeren. Deze situatie zal waarschijnlijk verbeteren naarmate het economische herstel aanhoudt, verwacht de commissie.

Nederland vormt met Duitsland, Denemarken en Ierland de kopgroep van de 28 EU-landen. Maar het zal ”een uitdaging worden om de concurrentiepositie van Nederland in de toekomst te handhaven en te verbeteren”, aldus de commissie. Een veel groter aantal lidstaten heeft weliswaar een sterke industriële concurrentiepositie, maar ziet die positie niet verbeteren of zelfs verslechteren. Het gaat om België, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Zweden en Finland.

Innovatie

Nog meer dan de vier koplopers moeten die landen volgens de commissie onder meer meer investeren in innovatie. Ook moeten EU-landen meer doen om financieringsmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf en jonge bedrijven te verbeteren. Daarnaast moeten overheden efficiënter worden, zodat de contacten met de overheid voor bedrijven goedkoper worden. Tijdrovende en kostbare belastingregels, corruptie en inefficiënte rechtstelsels zijn zeer schadelijk voor de groei van bedrijven, vindt Brussel. De commissie onderscheidt nog twee groepen lidstaten. Het concurrentievermogen van Estland, Litouwen, Spanje, Letland, Tsjechië, Hongarije, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Griekenland is volgens Brussel bescheiden, maar groeit wel. In Slovenië, Bulgarije, Kroatië, Malta en Cyprus daalt of stagneert die toch al bescheiden positie juist.

Door: ANP/Novum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

×