Naar archief
headerimg5

Omzet ingenieurs en architecten blijft stijgen!

In het tweede kwartaal 2014 is de omzet gestegen voor ingenieursbureaus en architectenbureaus, met respectievelijk 3,3% en 1,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds de start van de economische crisis eind 2008 hebben beide bureaus te maken gehad met omzetdalingen.

Op dit moment stijgt de vraag naar specialistische, technische ontwerp- en adviesdiensten. Voorafgaand aan de eerste twee kwartalen van 2014 daalde de omzet voor architecten vijf jaar lang. Voor ingenieurs is dit het vijfde kwartaal dat de omzet in de lift zit.

Meer faillissementen
In totaal zijn 41 architecten- en ingenieursbureaus failliet gegaan in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit is een stijging met 28% ten opzichte van het eerste kwartaal 2014. Desondanks was dit aantal nog steeds lager dan in alle afzonderlijke kwartalen van 2012 en 2013.

Omzetontwikkeling architecten- en ingenieursbureaus

Derde kwartaal
Architecten en ingenieurs zijn optimistisch gestemd over het derde kwartaal 2014. Wel zijn zij minder positief dan vorig kwartaal. Zo verwacht per saldo 10% een verbetering van het economisch klimaat (vorig kwartaal 18%).
Werkgelegenheid is een onderwerp waar deze bureaus, net als voorgaand kwartaal, positief over zijn gestemd. Dit in tegenstelling tot perioden daarvoor, toen zij hier negatief over dachten. Bijna 4% van de ondernemers verwacht de komende tijd meer personeel in te zetten. Als het gaat om omzetverwachting ontlopen positieve en negatieve verwachtingen elkaar niet veel; per saldo verwachten meer ondernemers hun prijzen te verlagen.

Bron: Cement online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

×