Tekort technisch talent houdt aan

De instroom van technisch talent blijft de komende vijf jaar veel te laag.

Door de toenemende krapte op de technische arbeidsmarkt komen de arbeidsproductiviteit en de winstgevendheid van het bedrijfsleven onder druk te staan.
Dat blijkt uit de Monitor Technische Arbeidsmarkt 2013die SEO Economisch Onderzoek heeft opgesteld in opdracht van het landelijke samenwerkingsverband TechniekTalent.nu. Het rapport wordt vandaag wordt gepresenteerd tijdens het Vierde Nationaal Industrie Debat in de Utrechtse Jaarbeurs.
De verwachte instroom in technische beroepen ligt volgens dit onderzoek de komende vijf jaar minstens 33.000 arbeidskrachten lager dan de vraag naar nieuw technisch personeel. Een deel van de technische bedrijven vangt de tekorten nu al op door het aannemen van buitenlandse werknemers, het uitbreiden van arbeidsuren van zittend personeel en het langer in dienst houden van oudere werknemers.

Vacatures niet vervuld

“Een krappe arbeidsmarkt kan de groei van de productie in technische bedrijven remmen, hetgeen ten koste gaat van de arbeidsproductiviteit en winstgevendheid”, stelt voorzitter André van der Leest van TechniekTalent.nu: “In uiterste gevallen worden vacatures in het geheel niet vervuld en kunnen minder opdrachten worden aangenomen.” Daarom blijft volgens Van der Leest het interesseren, enthousiasmeren en faciliteren van jongeren voor een technische opleiding en aansluitend voor een technisch beroep een zeer belangrijk aandachtspunt.

Bron: p en o actueel