‘Werkgevers overvallen door personeelstekorten’
Werkgevers hebben onderschat hoe snel de arbeidsmarkt aan zou trekken en daardoor ontstaan personeelstekorten. Ruim de helft van de werkgevers heeft moeite om geschikt personeel te werven, blijkt uit een onderzoek van salarisverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.
Komend jaar verwacht zelfs bijna twee derde van de ruim duizend ondervraagde personeelsmanagers in de problemen te komen op dit vlak. In 2016 had nog slechts 36 procent van de werkgevers problemen om vacatures vervuld te krijgen. Een jaar eerder was dat minder dan een kwart.
“Vorig jaar constateerden we al dat werkgevers verrast werden door de krapper wordende arbeidsmarkt. Des te opmerkelijker dat het dit jaar weer te zien is. Klaarblijkelijk zijn de omvang en de snelheid waarmee dit gepaard gaat, niet goed ingeschat,” zegt Hans van der Spek van Berenschot. “Bovendien zien we dat het steeds minder makkelijk is om bestaande medewerkers voor de organisatie te behouden. Naar verwachting wordt dat in de toekomst alleen maar lastiger.”
Problemen het grootst in bouw en techniek
De problemen beperken zich niet meer tot de sectoren ict en techniek, al zijn de problemen daar wel het grootst. Zo hebben monteurs in de sector techniek en onderhoud de banen voor het uitzoeken: 65 procent van de HR-professionals in deze sector heeft moeite deze vacatures te vullen.
Ook in de Bouw zijn technici (88%) zeer gewild. “Duidelijk is dat hier ook een groot tekort aan productiemedewerkers is ontstaan. Maar liefst driekwart van de HR-professionals in de bouw geeft aan moeite te ondervinden bij de werving van productiemedewerkers”, aldus Van der Spek.
Maar ook in de gezondheidszorg, de groot- en detailhandel en de industrie heeft meer dan 60 procent van de werkgevers moeite om functies te vervullen. Volgend jaar verwachten werkgevers in het onderwijs de meest door personeelstekorten geplaagde sector te worden. Bijna vier op de vijf voorziet dan problemen.
Werkgevers Noord-Holland met handen in het haar
Werkgevers in Noord-Holland-Noord hebben bijna allemaal (89 procent) moeite om geschikte kandidaten te vinden. In de regio Rijnmond geldt dit slechts voor 40 procent van de kandidaten.
Om toch op te vallen bij potentiële werknemers proberen bedrijven zich te profileren. Dat doen ze vooral door hun bedrijfscultuur en sfeer te benadrukken. Bijna de helft van de bedrijven geeft ook hoog op van de toonaangevende producten die ze hebben en spraakmakende opdrachten die ze binnenkrijgen. Secundaire arbeidsvoorwaarden worden ook ingezet om zich te onderscheiden.
Bron. Cobouw